By lot On

In Portugal, Reizen

Portugezen zijn fantastisch.

Althans, bijna dan.

Vijf weken heb ik in Portugal gebivakkeerd. Een verademing, na Spanje. Daar waar ik in Spaanse restaurants werd genegeerd, werd ik in Portugal bijna geknuffeld bij binnenkomst. Altijd vrolijk. Altijd geduldig.

Over geduld gesproken.

Daar zijn Portugezen goed in. Heel goed.

Ik niet.

Van de week moest ik wat terugbrengen bij een winkel. Keurig op tijd stond ik voor de ingang. 10.00 uur ging ‘ie open. 10.05 uur ging ‘ie werkelijk open. Ik kwam maar meteen ter zake: ik wilde mijn geld terug. De Portugees legde mij in gebrekkig Engels uit dat ik alleen een cheque kon krijgen. Ik wilde geen cheque. Ik wilde cash. Ik kwam niet in dit uitgestorven shoppingcentrum terug met mijn cheque.

Dan moest hij toch zijn baas gaan bellen. Prima, zei ik.

– Ja, maar dat kan nog niet hoor.
– Waarom niet?
– Ze slaapt nog.
– Wat? Het is 10.00 uur!
– Ja.
– …
– Hoe laat komt zij uit bed dan?
– Uur of 12.

Of ik dus even me twee uur wilde vermaken.

Ik haat shoppen. En de WiFi was ook slecht. Dan ga je uit verveling toch dingen kopen. Verdorie.

Twee uur later stond ik opnieuw tikkend op de balie van de winkel. Laat haar alsjeblieft wakker zijn. De verkoper toetst het nummer in en de telefoon gaat over. Het blijft stil.

– Ze neemt niet op.
– En nu?
– Ik bel haar over tien minuten nog een keer.

Een half uur later doet hij nog een poging. Dit keer neemt ze goddank op. Een lange rij mensen staat inmiddels mij achter de rij. Maar dat laat de verkoper volkomen koud. Hij heeft alle tijd van de wereld. Ik niet. Ik wil vandaag naar Spanje.

– Heb je ook nog het pin-bonnetje?
– Nee. Ik heb alleen de normale bon, antwoord ik.
– Ja. Dan kan het niet.

En zo loop ik drie uur later nog armer het winkelcentrum weer uit, als dat ik kwam.

Adem in. Adem uit.

Alles gaat op z’n elfendertigst in Portugal. Paspoort aanvragen? Duurt drie weken. WiFi? Traag. Avond eten? Doen ze pas na 9-en. Zelfs groeien doen de Portugezen sloom. Ze komen allemaal tot mijn schouders.

Word je er geduldiger van?

Ja – dat wel. Het heeft ook een positief effect. Dat zie ik heus wel hoor. Portugezen worden heel oud. Maarja, misschien komt dat omdat ze ook sloom zijn met dood gaan.