Sinds drie weken ben ik officieel een digitale nomade. Ik werk namelijk op 2500 kilometer afstand aan mijn Nederlandse projecten. Dat gaat erg goed, maar niet vanzelf. De laatste maanden heb ik onderzocht hoe je veilig en efficiënt werken in het buitenland. Het zou immers zonde zijn als je je zuurverdiende geld verliest, door even in te loggen op een onbeveiligd netwerk om je saldo te checken. Zal niet zo snel gebeuren, denk je? Dan heb ik slecht nieuws voor je, want je bent online een makkelijke prooi. Daarom een blog over de gevaren van openbare hotspots én de oplossing. Handig voor in het buitenland, maar ook voor iedereen die de gratis WiFi in de trein gebruikt.

Thuis werken vs. buitenshuis

Thuis internetten is prima, zolang je WiFi netwerkt maar beveiligd is. Buitenshuis is dit een ander verhaal. Op openbare plekken ontstaan steeds meer WiFi hotspots. Sommigen zijn gratis en voor anderen krijg je een wachtwoord in ruil voor een biertje. Dit is interessant voor hackers. Persoonsgegevens zijn tegenwoordig hét nieuwe ‘goud’. De kans is namelijk groot dat jij ergens je creditcard gegevens hebt ingevuld of een wachtwoord hebt opgeslagen in je notities. Zodra je inlogt op een onbeveiligd netwerk, kan de eigenaar van dit netwerk al jouw gedrag volgen én het aftappen.

Tip: Noem je WiFi liever ‘GeenDraad’ in plaats van ‘FamilieJansen’ of ‘Beatrixstraat11’. Als badguys erg azen op jouw data, weten ze je meteen te vinden. Kwestie van parkeren in je straat, laptopje openklappen en meteen inloggen op jouw netwerk. Ja echt, dat doen ze.


Nouja, bijna dan. De meeste websites zijn over het algemeen goed beveiligd dankzij een SSL-beviliging. Dit kun je herkennen aan de groene letters ‘https://‘, voor de url in je browser. De ’s ‘ staat voor secured. Facebook, Gmail maar ook Bol.com maken hier gelukkig gebruik van. Als je daar dus inlogt, kan de eigenaar van het WiFi netwerk jouw inloggevens niet traceren. Maar, als je een account hebt op de webshop schattigearmbandjes.nl, die geen SSL-certificaat heeft, dan kan dat gevaarlijk zijn. Als jouw account is gekoppeld aan je creditcard en je checkt je bestelling in de trein, dan kan de NS jouw creditcard-gegevens lezen. 

En nu?

Nu is dit meestal geen probleem. De NS mag niets doen met jouw creditcard gegevens. Maar niet iedereen gaat even zorgvuldig met jouw gegevens om. Criminaliteit verschuift langzaam naar de digitale wereld. In plaats van autodieven, zijn er nu hackers die azen op jouw persoonsgegevens. Om die reden zijn er veel onbeveiligde en gevaarlijke WiFi netwerken in grote steden. Naast gewone onveilige verbindingen, maken hackers helaas ook steeds vaker netwerken aan onder bestaande namen. Zo krijg je een Mc Donalds netwerk, dat veilig lijkt – maar het niet is. Daarnaast bestaan er ook zogenaamde PineApple’s, apparaatjes die hackers in de hoek verstoppen van een restaurant en vervolgens al het dataverkeer aftappen. 

De oplossing

Het is dus beter om al je verkeer continu te beveiligen, om het onzekere voor het zekere te nemen. Met deze informatie in mijn achterhoofd ging ik de laatste maanden op zoek naar een veilige oplossing. Ik werk namelijk veel met klantgegevens en moet mijn boekhouding ook doen in het buitenland. Maar ik kon moeilijk een 3G abonnement afsluiten voor het buitenland. Er zijn dagen dat ik tientallen gigabits aan data verzend en download. Dus hoe kon ik gebruik maken van gratis netwerken en toch veilig internetten? De oplossing is een VPN verbinding.

Een VPN (Virtueel Particulier Netwerk) verbinding is eigenlijk heel simpel. Normaal heb je een direct lijntje met je laptop en het netwerk dat je gebruikt. Dankzij een VPN verbinding is dit lijntje indirect. Het loopt nu via je de router die thuis tussen je wandelschoenen in de trapkast staat. Dit noem je een zogenaamde ‘tunnelverbinding’, je werkt via je eigen IP adres. Met de WiFi die ik binnenhaal op mijn terras, log ik in op mijn router thuis. En omdat de verbinding thuis beveiligd is, is mijn data onzichtbaar. Zo kan ik ‘beveiligd’ internetten en rustig mijn saldo checken op het openbare netwerk. Mijn data kunnen ze nu niet meer tappen. 

Of je nu student of zelfstandig ondernemer bent, de kans is groot dat ook jij wel eens buitenshuis werkt. Het is te vergelijken met een backup van je computer. Zolang alles goed gaat heb je het niet nodig, maar zodra het fout gaat ben je flink de pineut. Het is daarom erg verstandig om een VPN verbinding te installeren. 

Een VPN verbinding opzetten is vrij eenvoudig. Er zijn twee manieren:

  1. Zelf een VPN verbinding installeren
  2. Een VPN verbinding ‘kopen’

Zelf een VPN verbinding installeren

Als je een redelijk bijdehante router hebt, dan is de kans groot dat er al een VPN optie op je router zit. Heb je deze nog niet, dan zul je een router aan moeten schaffen die dit ondersteunt (zoals de ASUS RT-AC66U, deze gebruik ik). Vaak is het een kwestie van inloggen op je router (meestal met dit adres in je browser: 192.168.1.1) en de optie VPN aanzetten. Een normale VPN verbinding noem je een ‘PTPP’. Tot slot maak je nog een account aan (gebruikersnaam en wachtwoord) en klaar is kees. 

Een VPN verbinding ‘kopen’

Er zijn veel bedrijven die een VPN verbinding aanbieden, zoals Golden Frog. Dit is makkelijker, maar op termijn wel duurder dan een eigen VPN verbinding. 

lot

lot